NOVICE

Plinko in Kozmus nagradila otroke in otvorila otroško razstavo o zemeljskem plinu

Objavljeno 24. 3. 2014

V petek, 21. marca 2014 so v upravni stavbi družbe Geoplin v Ljubljani otvorili razstavo otroških slik in izdelkov, nastalih v likovnem natečaju Plinko, ki prikazujejo zemeljski plin od njegove proizvodnje do uporabe. Razstavo je ob predsedniku uprave Geoplina Boštjanu Napastu pozdravil tudi zlati olimpijec in svetovni prvak v metanju kladiva Primož Kozmus.

Plinko, nov literarni junak otroške energetske literature, ki je pri medijsko-založniški hiši Energetika.NET – v obliki slikanice z mecensko podporo družbe Geoplin, dan ugledal lansko jesen, se je z otroki v slovenskih vrtcih spoznaval tri mesece. V tem času je Plinko seznanjal otroke s svojimi lastnostmi, potjo in uporabnostjo ter jih spodbujal, da Plinka na kreativni način tudi ustvarijo.

V natečaju, ki ga je izvedla Energetika.NET v sodelovanju s Skupnostjo vrtcev Slovenije in družbo Geoplin, je aktivno sodelovalo 36 zavodov s svojimi podružnicami in oddelki. Odziv je bil velik, saj so otroci svoja spoznanja in ideje izrazili v več kot 600 risbicah in dvajsetih maketah. Tako je imela strokovna komisija pri presoji izdelkov težko delo. Pri izboru se je odločala na podlagi več kriterijev. V ospredju so bila dela, ki so jih otroci izdelali popolnoma sami oziroma z minimalno pomočjo mentorja, ocenjevali pa so se tudi izvirnost in usmerjevalna vloga mentorja ter vsebinski prikaz zgodbe in pomena zemeljskega plina.

Člani komisije so poudarili, da so prav vsi izdelki izkazovali Plinka, vendar so morali opraviti izbor in tudi podeliti nagrade. Te so si zaslužili:

 1. nagrado – igrače v vrednosti 500 € po izboru vrtca – prejme Vrtec pri OŠ Muta. Nagrado so si zaslužili za skupinsko risbo velikega formata, ki v celoti prikazuje Plinkovo zgodbo, ki je prikazana zelo podrobno, narisale pa so jo izključno otroške roke. Nagrado podarja družba Geoplin.
 2. nagrado – igrače v vrednosti 300 € po izboru vrtca – prejme Vrtec Ptuj. Ptujski otroci so prav tako z risbami dokazali, da so se zelo dobro seznanili s plinsko tematiko. Dokazali so, da se s preprosto tehniko (barvice in flomastri) lahko ustvari prečudovite risbe, če so le vodene s strani mentorja. Nagrado podarja družba Geoplin.
 3. nagrado – igrače v vrednosti 200 € po izboru vrtca – prejme Vrtec pri OŠ Kobarid. Otroci iz Kobarida so komisijo prav tako osvojili z zelo nazornimi in krasnimi risbami preproste tehnike. Nagrado podarja družba Geoplin.
 4. mesto so osvojili otroci Vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica s skupinsko risbo velikega formata, ki na zelo preprost način ponazarja Plinkovo zgodbo in samo vlogo plina. Za to prejmejo paket 25 otroških slikanic, ki jih podarja medijsko-založniška hiša Energetika.NET.
 5. mesto je osvojil Vrtec pri OŠ Janka Ribiča Cezanjevci iz Ljutomera, ki je z risbami (tehnika: svinčnik) prikazal prve vtise otrok ob prebrani zgodbi, izdelali pa so tudi povsem svojo knjigo z naslovom Plinko, ki je napisana v otroškem slogu, bogatijo pa jo tudi otroške ilustracije. Pomoč mentorja: vezava ter tipkane besede po nareku otrok. Nagrajenci prejmejo paket 25 otroških slikanic, ki jih podarja medijsko-založniška hiša Energetika.NET.

Tolažilni nagradi – paketa po 20 eko-energetskih slikanic, za odlične skulpture, ki prav tako ponazarjajo Plinkovo zgodbo, pa prejmeta še Vrtec Cepetavček, OŠ Toneta Pavčka iz Mirne Peči in Vrtec Medo iz Krašnje.

Nagrade so ob otvoritvi razstave vseh likovnih del podelili Boštjan Napast, predsednik uprave družbe Geoplin, ki je torej mecensko podprla izdajo slikanice Plinko, Alenka Žumbar Klopčič, direktorica in glavna urednica Energetike.NET, Božena Bratuž, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije in članica natečajne komisije, Nina Meglič, ilustratorka slikanice Plinko in članica natečajne komisije, ter zlati olimpijec in svetovni prvak v metanju kladiva Primož Kozmus, ki skupaj z družbo Geoplin tvori zgodbe o uspehu.

Boštjan Napast je sicer ob otvoritvi razstave dejal: »Plinka v Geoplinu razumemo kot še eno zgodbo o uspehu, ki jo pišemo skupaj z našimi deležniki. Trudimo se, da imajo vse naše zgodbe o uspehu dejanski učinek. Da smo dober poslovni partner, da ustvarjamo spodbudno in stabilno okolje za naše zaposlene, da ustvarjamo dodano vrednost za lastnike, da so-omogočamo pogoje vrhunskih kulturnih in športnih uspehov, kot je na primer naš Primož Kozmus, pa naši orli, ki se v tem trenutku pripravljajo v Planici ter mnogi drugi naši sponzoriranci. In tudi, da soustvarjamo zavedanje o prihodnosti naše družbe in okolja. In kdo so boljši ambasadorji znanja in vrednot odgovornega ravnanja z okoljem kot naši otroci? Zato smo v Geoplinu ponosni, da smo lahko del te nove zgodbe o uspehu in verjamemo, da bomo skupaj napisali še marsikatero.«

Razstava bo na ogled v prostorih Geoplina do začetka maja 2014. Ogled je možen vsak dan od 8h do 14h ob predhodni najavi na tel. 01 582 08 53.


Plinko pozdravi otroke

Predsednik uprave Boštjan Napast podelil 1. nagrado Vrtcu pri OŠ Muta

Primož Kozmus je otrokom podpisal kape

Otroci in mentorice zmagovalnega vrtca Vrtec pri OŠ Muta

Plinko je razveselil otroke

Skupinsko fotografiranje
Naslednja novica
Geoplin postal aktivni član borze CEGH
Prejšnja novica
Čestitke Petru Prevcu
 • Zemeljskega plina je dovolj še za več kot 55 let

  Trenutna svetovna zaloga zemeljskega plina zadostuje za več kot 55 let. Več
 • Uporaba zemeljskega plina narašča

  Delež zemeljskega plina pri proizvodnji električne energije po vsem svetu je 22 %. Več
 • Transport zemeljskega plina je nemoteč

  Transport in skladiščenje zemeljskega plina potekata pod zemljo in tako ne ovirata ljudi in okolja. Več
 • Zemeljski plin sprosti 20−50 % manj CO2

  Za ogrevanje domov ali za industrijske namene zemeljski plin sprosti 25−50 % manj CO2 na enoto proizvedene energije. Več
 • Utekočinjen zemeljski plin

  Večina novejših virov plina se danes izvaža v obliki utekočinjenega zemeljskega plina. Več
 • Zemeljski plin ima višjo konverzijo

  Zemeljski plin je učinkovitejši od drugih fosilnih goriv pri proizvodnji električne energije ali toplote. Več
 • Zemeljski plin je najčistejše fosilno gorivo

  Zemeljski plin je najčistejše in energetsko najučinkovitejše fosilno gorivo. Več
 • Kaj je zemeljski plin?

  Zemeljski plin je gorivo fosilnega izvora in je produkt razkroja organskih snovi. Več
 • Zemeljski plin je lahko star tudi 100 milijonov let

  Starost zemeljskega plina prihaja od razpada prazgodovinskih bitij in rastlin. Več
Družba Geoplin
Produkti in storitve
Zemeljski plin
Družba in okolje