Geoplin povečal dobave plina iz Ažirije

NOVICE | 27. 5. 2024

Geoplin in alžirska družba Sonatrach podpisala dodaten dogovor k pogodbi o dobavi zemeljskega plina

Ob robu današnje slovesnosti v Alžiru ob odprtju veleposlaništva Republike Slovenije v Alžiriji je največji slovenski dobavitelj zemeljskega plina Geoplin z alžirsko družbo Sonatrach podpisal dodaten dogovor v okviru obstoječe pogodbe o dobavi zemeljskega plina.

Z dogovorom družbi Geoplin in Sonatrach povečujeta količine zemeljskega plina, ki bodo po plinovodih, ki povezujejo Alžirijo z Italijo in Slovenijo, pritekle v Slovenijo. Dogovor pomeni nov mejnik v utrjevanju vezi med Slovenijo in Alžirijo na področju energetike.

Podpis dogovora je strateškega pomena za družbo Geoplin in Slovenijo, saj predstavlja pomemben korak k nadaljevanju zanesljive dobave zemeljskega plina za slovenske kupce.

Dogovor je pomemben tudi za Alžirijo. Kot so zapisali v izjavi za javnost, se Sonatrach z današnjim dogovorom odziva na naraščajoče potrebe po zemeljskem plinu na evropskem trgu in povečuje svojo prisotnost na slovenskem energetskem trgu. Sodelovanje z Geoplinom utrjuje položaj Alžirije na mednarodnem energetskem prizorišču in je obenem jasen znak, da si Alžirija in Slovenija prizadevata nadgraditi gospodarsko sodelovanje tudi na bilateralni ravni, poudarjajo v Sonatrachu.


Podpis Aneksa K Pogodbi Geoplin Sonatrach 27 5 24