Nova pogodba za dobavo zemeljskega plina v Slovenijo je podpisana

NOVICE | 13. 4. 2018

Danes so na gradu Strmol predsednik uprave družbe Geoplin d.o.o. Ljubljana Boštjan Napast, namestnik predsednika uprave družbe Gazprom PJSC Alexander Medvedev in generalna direktorica družbe Gazprom Export LLC Elena Burmistrova podpisali dolgoročno pogodbo o dobavi zemeljskega plina v Slovenijo.

Slavnostni podpis je potekal ob prisotnosti slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca in veleposlanika Ruske federacije v Republiki Sloveniji Dokuja Zavgajeva.

Pogodba je podpisana za obdobje od 1. januarja 2018 do 1. januarja 2023 in družba Gazprom bo družbi Geoplin tako dobavila 600 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina letno.

“Slavnostni podpis je še en dokaz o našem uspešnem dolgoročnem sodelovanju z družbo Gazprom. Ta pogodba za družbo Geoplin predstavlja zelo dragoceno strateško partnerstvo. Naš zaupanja vreden odnos z Gazpromom jamči družbi Geoplin in Sloveniji stabilno dobavo zemeljskega plina tudi v bodoče,” je izpostavil Boštjan Napast.

"Vesel sem, da je gospodarska diplomacija prispevala k podpisu pogodbe, ki je pomembna ne samo za slovenska gospodinjstva, temveč tudi za slovensko gospodarstvo. Sklenitev te pogodbe potrjuje, da ostaja Rusija za Slovenijo zanesljiv dobavitelj zemeljskega plina," je povedal slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

»Letos poteka 40. obletnica dobave zemeljskega plina v Slovenijo, ki se je začela leta 1978. Geoplin d.o.o.Ljubljana je naš dolgoletni partner. Prepričan sem, da bo nova pogodba o dobavi zemeljskega plina le še dodatno utrdila naše sodelovanje. S tem odpiramo tudi novo poglavje sodelovanja na področju energetike med obema državama,” je po podpisu pogodbe povedal Alexander Medvedev.

 

Ozadje:

Oskrba Slovenije z zemeljskim plinom iz Rusije se je začela leta 1978 in od tistega leta pa do leta 2017 je bilo dobavljenih v Slovenijo že preko 14 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, samo v lanskem letu 607,2 milijona kubičnih metrov.

Prejšnja pogodba med družbama Gazprom Export in Geoplin o dobavi zemeljskega plina je potekla 31. decembra 2017.

Družba Geoplin d.o.o. Ljubljana, ki je bila ustanovljena leta 1975 in je največji uvoznik zemeljskega plina v Slovenijo, je slovenski partner družbe Gazprom Export LLC.

 

Fotografije: Tamino Petelinšek/STA, vir: MZZ

Podpis V 1