Geoplin podpisal pogodbo za zemeljski plin iz Alžirije

NOVICE | 15. 11. 2022

GEOPLIN s SONATRACHOM podpisal srednjeročno pogodbo o dobavi zemeljskega plina iz Alžirije

Danes sta v Alžiru Matija Bitenc, glavni direktor družbe GEOPLIN, in Samia Hamadache, direktorica divizije za trženje plina pri SONATRACHU, podpisala srednjeročno pogodbo o dobavi zemeljskega plina iz Alžirije v Slovenijo. Dogovor predstavlja pomemben korak k zagotavljanju nadaljnje diverzifikacije nabavnih virov zemeljskega plina, s čimer GEOPLIN še povečuje zanesljivost oskrbe za svoje odjemalce.

Družba GEOPLIN, d. o. o., Ljubljana in alžirska Skupina SONATRACH sta pogodbeni dogovor o dobavi zemeljskega plina sklenili za obdobje treh let, in sicer od 1. januarja 2023, ko se bodo tudi začele dobave, do 31. decembra 2025. Prenos zemeljskega plina iz Alžirije v Slovenijo bo potekal po plinovodih prek Tunizije, Sredozemskega morja in Italije do vstopne točke v slovenski plinovodni sistem Gorica – Šempeter. Sklenjen srednjeročni dogovor je rezultat odličnega preteklega sodelovanja družb GEOPLIN in SONATRACH v letih od 1992 do 2012 ter večmesečnih pogovorov in sodelovanja obeh družb. Slavnostni podpis pogodbe o dobavi zemeljskega plina je potekal ob prisotnosti slovenskega ministra za infrastrukturo Bojana Kumra in ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon ter alžirskega ministra za energijo in rudnike Ljudske demokratične republike Alžirije Mohameda Arkaba. Letos namreč poteka tudi 30 let od ratifikacije sporazuma med Republiko Slovenijo in Ljudsko demokratično republiko Alžirijo o vzpostavitvi diplomatskih odnosov, ki predstavlja začetek gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Alžirijo.

»Dogovor o dobavi zemeljskega plina iz Alžirije je strateškega pomena za družbo GEOPLIN, ki zemeljski plin dobavlja industrijskim porabnikom in trgovcem z zemeljskim plinom.  Predstavlja namreč nadaljnjo diverzifikacijo že tako raznovrstnega portfelja nabavnih virov in poti zemeljskega plina družbe GEOPLIN,« je ob podpisu pogodbe poudaril Matija Bitenc, glavni direktor Geoplina.

Foto: STA

Podpis Pogodbe O Dobavi Geoplin Bitenc In Sonatrach Hamadache